Luštěte s námi

26.2.2021

Šifrovací balíček pro školy a neziskovky

Cryptomania má dárek pro všechny školy a neziskové organizace. Balíček sedmi šifer k využití ve vašich hodinách, na schůzkách, při přípravě vlastní šifrovačky... Fantazii se meze nekladou.

Šifrovací balíček pro školy a neziskovky

Milí učitelé, vedoucí, lektoři a vůbec všichni, kdo stále hledáte a objevujete novou inspiraci pro práci s dětmi. Posíláme vám pozdrav z šifrovací dílny Cryptomania a přikládáme nabídku sedmi šifer k volnému využití.

Je na vás, zda tyto šifry využijete:

  • ke společnému luštění na začátku hodiny/schůzky a pomocí šifry tento společný čas
    nastartujete,
  • k ukončení hodiny/schůzky jako odměnu za práci vás i vašich dětí,
  • jako dobrodružný úkol na doma,
  • jako podklad pro vytvoření akční šifrovačky v nedalekém parku,
  • nebo jakýmkoliv dalším báječným způsobem.

Šifry stačí vytisknout a máte program na odpoledne, nebo třeba zahřívačku na hodinu angličtiny. Najdete tu nápovědu, jak šifru řešit, autorské řešení a heslo, které hledáte. Přidali jsme i drobnou motivaci, kterou může šifru uvést.

Šifry nejsou speciálně vytvořené pro tento účel. Jsou to šifry z naší databanky. Pokud Cryptomanii sledujete třeba na Facebooku, mohli jste některé z nich potkat. Teď se vám ale dostávají do ruky v úhledně zabaleném balíčku převázaném mašlí s nápovědami i řešeními a také v dostatečné kvalitě k případnému tisku. A naším svolením je využít dle libosti.

Jak luštit šifry a logické úkoly

Šifry jsou v našem pojetí v podstatě nestrukturované úkoly. To znamená, že od začátku víte, jak má vypadat výsledek – HESLO je jedno smysluplné české slovo. Ale nikdo vám nedává návod, jak se k němu dostat. Nejlepší cestou je týmové řešení, které obsahuje tyto kroky:

  1. Mluvte spolu a pojmenujte si, co vidíte.
  2. Nechte bouřit mozky a dejte dohromady společné nápady.
  3. Očekávejte, že narazíte i na slepou cestu, která nepovede ke správnému řešení.
  4. Inspirujte se podobou šifry nebo jejím názvem, často to pomůže.
  5. Pokud si myslíte, že máte vše a nevíte, co dál, přečtěte první písmena.Kam dál?
Kam dál?
Vydejte se v naší nové hře pro školy do starého Řecka
Vydejte se v naší nové hře pro školy do starého Řecka

Přinášíme druhou sadu nápaditých šifer pro žáky druhého stupně ZŠ. Úkoly učitelky Bájné se věnují řeckým bájím a pověstem a reáliím starověkého světa. Hra v 8 šifrách zprostředkuje svět bohů, demokracie nebo římských čísel.

Svatební šifrovačka od Cryptomania
Svatební šifrovačka od Cryptomania

Šifrování na svatbě? Proč? Správná otázka! Kdo by chtěl na svatbě zbytečně přemýšlet a příliš zaměstnávat mozek, že? Svatba má být časem radosti a bujaré zábavy. Možná vás to překvapí, ale šifry Cryptomania do této představy zcela zapadají. Těšte se na týmové úkoly plné svatební tematiky. Vše navíc podáno s osvěžující nadsázkou.

Ředitelé a učitelé pozor! Zpestřete si přípravný týden!
Ředitelé a učitelé pozor! Zpestřete si přípravný týden!

Dostali jsme hned několik poptávek na hru v přípravném týdnu. A rozhodli jsme se jít společnému štěstí naproti. Šifry milujeme a jsme opravdu rádi, když si chtějí luštěním těch našich, zpestřit svůj společný čas právě učitelé. Zároveň jsou často běžné náklady na realizaci hry mimo možnosti škol. A to se tímto mění.