Z kanceláře

29.4.2021

Vezměte si nápovědu!

Pokud jste se někdy pokusili projít všechny nástrahy nějaké šifrovací hry nebo únikové místnosti, určitě jste narazili na různé systémy nápověd nebo jiných pomůcek, které vám mají umožnit dokončit hru včas. Nenechat vás utopit v bažině příliš obtížných úkolů a udržet motivaci vašeho týmu k dokončení hry. Přečtěte si, jak tohle řešíme ve hrách Cryptomania.

Vezměte si nápovědu!

Sami dobře víme, jak těžké je přiznat, že náš šifrovací tým právě k téhle úloze už prostě nic moudrého nenapadá. Když se vám nedaří vyluštit šifru, tak si možná stejně jako my říkáte: “Už jsme přeci zkusili všechno a nic z toho neleze. Je to překombinovaná blbost, ten, kdo to vytvořil je magor, protože tohle přeci nemůže nikdo dát.”

V tento okamžik do hry vstupuje její tvůrce či organizátor. Ozývá se z vysílačky jako hlas z hůry, vstupuje do hry jako deus ex machina nebo v případě her bez instruktora připravuje lákavé tlačítko v herním systému s nápisem NÁPOVĚDA.

Jak fungují nápovědy na hrách Cryptomania?

U venkovních šifrovacích her máte k dispozici nápovědu nebo řešení (možnost úkol přeskočit). Nápověda by vám měla poradit princip, na kterém je šifra postavena. 

U šifrovacích her na doma nabízíme hned dvě nápovědy a řešení (možnost úkol přeskočit).

Jakou nápovědu si máte vybrat?

  • 1. nápovědu – nemáte žádný nápad, vůbec nevíte odkud začít
  • 2. nápovědu – šifru jste rozpracovali, myslíte si, že víte, jak ji řešit, ale nedaří se vám to doluštit nebo vám chybí informace
  • Řešení – zkoušíte luštit už docela dlouho a nápovědy vám nepomohly? Pojďte raději na další úkol.

Hlavním úkolem, který musí organizátor hry rozčísnout, je, jak napovědět. Ani málo, ani moc, spíše motivovat k dalšímu řešení a tak trošku potěšit hráče, že na to šel dobře a chyběl mu jen takhle malý kousíček k úspěchu.

Ty hlasy z hůry to mají jednoduché. Reagují na to, co se zrovna děje. Ale předpřipravené nápovědy, tam je to větší oříšek. V Cryptomanii systém nápověd často a opakovaně řešíme. Koukáme se, které nefungují. Zjišťujeme, které vám nepomohly. Čteme vaše zpětné vazby, kde nám slušně ale důrazně sdělujete, jak vám nápověda byla úplně… (na nic). Dobrá tedy. Je tady systém nápověd Cryptomania ve své vylepšené aktualizované vyladěné vyleštěné precizní podobě (více v šedém boxu).

Další zajímavosti z Cryptomania
Zpříjemněte si v práci advent naší novinkou – Šifrovacím adventním kalendářem pro firmy
Zpříjemněte si v práci advent naší novinkou – Šifrovacím adventním kalendářem pro firmy

Jak to máte u vás ve firmě? Jsou Vánoce plné hodnocení, uzavírání roku, starostí, zda se všechno stihne? Nebo už jen sklízíte plody letní práce? Ať tak či tak, co si k tomuto období přidat i něco určitě příjemného? Něco, co přinese trošku vánoční nálady do každého dne. Maličkost, která oživí adventní období.

Chystáme Šifrovací adventní kalendář
Chystáme Šifrovací adventní kalendář

Šifrovací adventní kalendář je soubor dvaceti čtyř šifer především pro vaše děti, ale i pro vás, vaše kamarády, kolegy nebo třeba strýčka, sestřenici, dědu i prababičku. Letošní kalendář je již čtvrtý v pořadí.

Vydejte se v naší nové hře pro školy do starého Řecka
Vydejte se v naší nové hře pro školy do starého Řecka

Přinášíme druhou sadu nápaditých šifer pro žáky druhého stupně ZŠ. Úkoly učitelky Bájné se věnují řeckým bájím a pověstem a reáliím starověkého světa. Hra v 8 šifrách zprostředkuje svět bohů, demokracie nebo římských čísel.