Novinky o hrách

9.6.2023

Statistika nuda je? Ale kdeže…

Pro město Brno jsme vytvořili novou šifrovací hru. Ponořte se s námi do Brna v číslech! Kromě toho, že si dobře zaluštíte se taky dozvíte ty největší zajímavosti o Brně a jeho obyvatelích...

Statistika nuda je? Ale kdeže…

Tisíc lidí si loni nově zapsalo do kolonky „trvalé bydliště“ město Brno a počet obyvatel tak vzrostl na 381 tisíc. Dětí se zato narodilo (stejně jako jinde v České republice) ve srovnání s rokem 2021 méně. Nejméně v novodobé historii bylo rozvodů – 659. Nejen demografická, ale i další zajímavá data o městě (třeba kolik bylo požárů, kolik stál průměrně byt nebo kolik spadlo srážek) shrnuje zpráva Brno v číslech.

Každoročně připravuje oddělení dat, analýz a evaluací Magistrátu města Brna souhrn základních informací o Brně zachycující data za uplynulý rok pomocí jednoduchých infografik. Fakta jsou dostupná i v anglické mutaci. V červnu a červenci je Brňané uvidí i v offline prostředí: plakáty s vybranými čísly a odkazem na datový portál data.brno.cz se objeví zejména na zastávkách nebo na obrazovkách ve vozech MHD.

V letošním roce k plakátům a webové prezentaci přibyla i šifrovací hra z naší dílny. V šesti krátkých úkolech, zaměřených na témata turismu, volného času, dopravy, vzdělávání, vlastního města Brna a volného času jistě najdete zajímavé informace (a třeba i ukrytá hesla). Věříme, že vás to může motivovat k hlubšímu prozkoumání dat o městě.

Statistiky o Brně, které jsou na datovém portálu města shromážděny, pocházejí z různých zdrojů. Jedná se například o údaje přebírané od Českého statistického úřadu, Českého hydrometeorologického ústavu nebo Policie České republiky i dalších, převážně veřejných institucí. Jen malou část dat město samo měří nebo nakupuje. V takovém případě se jedná například o pravidelně se opakující sociologické průzkumy nebo o nákupy dat od mobilních operátorů.

Tak na co čekáte? Informace o hře najdete v sekci Gamifikace a stránky vlastní hry pak na https://trails.cryptomania.cz/brno-v-cislech

Aktuálně z Cryptomania
Vydejte se v naší nové hře pro školy do starého Řecka
Vydejte se v naší nové hře pro školy do starého Řecka

Přinášíme druhou sadu nápaditých šifer pro žáky druhého stupně ZŠ. Úkoly učitelky Bájné se věnují řeckým bájím a pověstem a reáliím starověkého světa. Hra v 8 šifrách zprostředkuje svět bohů, demokracie nebo římských čísel.

Svatební šifrovačka od Cryptomania
Svatební šifrovačka od Cryptomania

Šifrování na svatbě? Proč? Správná otázka! Kdo by chtěl na svatbě zbytečně přemýšlet a příliš zaměstnávat mozek, že? Svatba má být časem radosti a bujaré zábavy. Možná vás to překvapí, ale šifry Cryptomania do této představy zcela zapadají. Těšte se na týmové úkoly plné svatební tematiky. Vše navíc podáno s osvěžující nadsázkou.

Ředitelé a učitelé pozor! Zpestřete si přípravný týden!
Ředitelé a učitelé pozor! Zpestřete si přípravný týden!

Dostali jsme hned několik poptávek na hru v přípravném týdnu. A rozhodli jsme se jít společnému štěstí naproti. Šifry milujeme a jsme opravdu rádi, když si chtějí luštěním těch našich, zpestřit svůj společný čas právě učitelé. Zároveň jsou často běžné náklady na realizaci hry mimo možnosti škol. A to se tímto mění.