Novinky o hrách

18.7.2024

Nechte se v naší nové hře provést Kutnou Horou

Vydejte se na cestu Kutnou Horou v době počátku 17. století. Průvodcem vám bude osoba nejpovolanější – spisovatel a kronikář Mikuláš Dačický z Heslova. Nuda s ním rozhodně nebude. Jen málokdo umí užívat života tak, jako to uměl právě on. Přejeme vám, ať je vaše společná procházka stejnou měrou potravou pro ducha i pro tělo.

Nechte se v naší nové hře provést Kutnou Horou

Před dávnými časy jsme vydali společně s nakladatelstvím Albatros knížku Výlety za šiframi. Hlavní částí knihy byly tři šifrovací hry. A jedna, pojmenovaná Mikulášovy patálie, se odehrávala v Kutné Hoře.

Knihu již z pultů knihkupců odvál čas a hra samotná také řádně zestárla. Optikou dnešních dnů bychom ji dělali již jinak. A jak jinak? To můžete sami prozkoumat v nové hře Putování pána z Heslova.

Zachovali jsme ústřední postavu (skutečného Mikuláše Dačického z Heslova), upravili trasu hry, vytvořili několik nových šifer a upravili i ty, které jsme považovali za dobré (třeba čtvrtou šifru Dačického kostka. O té si myslíme, že je přímo skvělá!). Cílem bylo hru udělat zajímavější, vtipnější a hravější.

Tak vyrazte do Kutné Hory a dejte nám vědět, zda se nám to podařilo.

A ještě jedna zajímavost. Pokud jste vlastníkem knihy Výlety za šiframi a trasu původní hry Mikulášovy patálie jste neabsolvovali (resp. nebyl aktivován kód z knihy), dejte nám vědět na hry@cryptomania.cz. Máte možnost získat vstupenku na novou hru jen za cenu herních materiálů.

Hra je naší střední obtížnosti. To znamená, že je dobré už znát, jak šifry fungují. Že šifra vám neřekne rovnou, co s ní máte dělat a jaký postup zvolit, abyste našli heslo, ale musíte zkoušet a hledat indicie, který směr řešení je ten správný. Pokud jste nikdy žádné šifry neluštili, ale nebojíte se výzev a rádi používáte hlavu, věříme, že hrou zvládnete projít. Připravili jsme ji primárně pro dospělé hráče, ale z testování na vlastních dětech víme, že se cca od věku 10 let dokáží zapojit alespoň do dílčích úkolů.

Během hry projdete samotné centrum Kutné Hory, podíváte se k chrámu sv. Barbory, do Vlašského dvora i pod něj – do klidného parku k říčce Vrchlici.

Herní materiály jsme tentokrát udělali hodně bohaté. Kromě herní brožury a obligátní tužky zde najdete také nůžky, podklady k šifře Dačického kostka a také A3 nákres chrámu sv. Barbory. Určitě se vám bude ve hře hodit.

Hru bychom nemohli připravit bez partnerů na místě.

Chtěli bychom tak moc poděkovat jak Informačnímu centru Sankturinovský dům, kde si budete moci vyzvednout před hrou materiály, tak i Průvodcovské službě Kutná Hora, která hru odvážně testovala a je autorem velmi povedené fotografie na titulní straně. Díky moc!

Středně těžká hra v Kutné Hoře
Hra je dostupná v češtině.

Putování pána
z Heslova

Putování pána z Heslova Středně těžká hra v Kutné Hoře

Nechte se provést Kutnou Horou 17. století

Aktuálně z Cryptomania
Vydejte se v naší nové hře pro školy do starého Řecka
Vydejte se v naší nové hře pro školy do starého Řecka

Přinášíme druhou sadu nápaditých šifer pro žáky druhého stupně ZŠ. Úkoly učitelky Bájné se věnují řeckým bájím a pověstem a reáliím starověkého světa. Hra v 8 šifrách zprostředkuje svět bohů, demokracie nebo římských čísel.

Svatební šifrovačka od Cryptomania
Svatební šifrovačka od Cryptomania

Šifrování na svatbě? Proč? Správná otázka! Kdo by chtěl na svatbě zbytečně přemýšlet a příliš zaměstnávat mozek, že? Svatba má být časem radosti a bujaré zábavy. Možná vás to překvapí, ale šifry Cryptomania do této představy zcela zapadají. Těšte se na týmové úkoly plné svatební tematiky. Vše navíc podáno s osvěžující nadsázkou.

Ředitelé a učitelé pozor! Zpestřete si přípravný týden!
Ředitelé a učitelé pozor! Zpestřete si přípravný týden!

Dostali jsme hned několik poptávek na hru v přípravném týdnu. A rozhodli jsme se jít společnému štěstí naproti. Šifry milujeme a jsme opravdu rádi, když si chtějí luštěním těch našich, zpestřit svůj společný čas právě učitelé. Zároveň jsou často běžné náklady na realizaci hry mimo možnosti škol. A to se tímto mění.